Globale Gymnasier i grænselandet
10
okt
2021

Med Globale Gymnasier i grænselandet

Hvordan danner man identitet? Elever fra Globalgruppen på øjenåbnende besøg i det dansk-tyske grænseland

Fem elever fra Grenaa Gymnasiums globalgruppe har været på tur i grænselandet mellem Danmark og Tyskland, hvor de mødtes med repræsentanter for det danske mindretal syd for grænsen og for det tyske mindretal nord for grænsen. ”Jeg vidste ikke, at det danske mindretal i Tyskland er så stort, fortæller Magnus Dale fra 3.u. ”Nu forstår jeg bedre, at dronningen altid nævner det med i sin nytårstale.”
Turen var arrangeret af Globale Gymnasier, som er et netværk af internationalt orienterede gymnasier, som Grenaa Gymnasium er medlem af og de fem Grenaa-elever var afsted sammen med elever fra andre gymnasier i netværket.

Syd for den dansk-tyske grænse i den nordligste af de tyske delstater bor der 50.000, som føler sig som en del af det danske mindretal. Nord for grænsen i Sønderjylland bor 14.000 repræsentanter som ser sig som en del af det tyske mindretal. Begge mindretal lever igennem et stort foreningsliv og gennem henholdsvis danske og tyske skoler og børnehaver.

”Jeg har fået et nyt perspektiv på hvordan man danner identitet,” fortæller Dicte Gløvermose Nielsen fra 2.ws. ”Det afhænger ikke kun af ens forældres nationalitet. Det kan også være via skolevalg eller en forening,” siger hun. Magnus supplerer: ”Ja, og at det ikke nødvendigvis handler om, hvor man bor, og at man kan føle sig knyttet til mere end én kultur på samme tid.”

Eleverne fortæller, at de blandt andet besøgte det ene af de to danske gymnasier syd for grænsen, Duborgskolen. ”Jeg troede, at det ville være noget med almindelig undervisning,” siger Magnus. ”Men det var det ikke. Det var alle mulige aktiviteter. Vi blev også vist rundt i Flensborg af Duborg-eleverne.”

”Vi spiste fælles aftensmad. Alle var åbne og indstillede på at lære hinanden at kende, så der opstod hurtigt et fællesskab både med Duborg-eleverne og med dem fra de andre gymnasier,” siger Dicte. ”Jeg er også stadig i kontakt med en af dem fra de andre gymnasier.”
”Ja, og jeg har fik 14 nye følgere på min Instagram-profil,” fortæller Magnus med et grin.

Altså en på flere måder udbytterig tur.