Biologi-elever med i lokalt ålegræsprojekt
Mandag d. 14. april havde en flok STX-elever fra Grenaa Gymnasium en biologitime ud over det sædvanlige. Den foregik nemlig en del af tiden under vandet i Kattegatcentrets oceanarium. Formålet var at forberede eleverne til om nogle uger at være med til at udplante ålegræs på udvalgte lokationer: Randers Fjord, Gjerrild/Bønnerup Strand og Knebel Vig.
Der er tale om at Kattegatcentret og blandt andre Grenaa Gymnasium og Viden Djurs samarbejder om et projekt der dels skal formidle viden om havmiljøet, dels skal teste, hvilke områder der egner sig til udplantning af ålegræs. Ålegræs har en gavnlig indvirkning på havmiljøet, og projektet er blot et blandt adskillige andre ålegræsprojekter rundt om i landet.
Sofie Weisbjerg Löfquist og Cecilie Just Mortensen går i henholdsvis 2. og 3.g var blandt de elever, som havde sagt ja til at komme ud af deres komfortzone ved at trække i dykkerudstyr og hoppe i oceanariet. – Det var megasjovt, fortæller Cecilie. Der kom en del fisk hen til én, også små hajer. – Ja, og de store belugastører, supplerer Sofie.
– Det var godt nok var en tung dragt og det lige i starten var en meget anderledes fornemmelse at få ilt på den måde, men så vænner man sig til det, fortæller Cecilie. – Vi fik også en god instruktion inden.
De to gymnasieelever fortæller, at de før neddykningen var i Kattegatcentrets skolelaboratorium, hvor de lærte om havets tilstand, og de så udstillingen ”Dødvande,” som blandt andet handler om hvordan ålegræs optager næringsstoffer fra vandet. Dermed kan ålegræs bidrage til at reducere det iltsvind, som i løbet af de seneste år er blevet et stort problem mange steder, fordi det får planter og dyr til at forsvinde.
Cecilie og Sofie fortæller, at de ikke vidste, at det står så skidt til med havmiljøet. – Så det er rart at opleve, at man kan gøre noget selv, siger Sofie.
Kasper Severinsen, biologilærer på Grenaa Gymnasium, fortæller, at det lokale projekt er treårigt og blandt andet har fået penge fra NRGI. – I praksis har Kattegatcentret foretaget en række forundersøgelser, og gymnasieeleverne skal så udplante ålegræsplanter efter bestemte retningslinjer. Næste år holder man så nøje øje med hvordan det udplantede ålegræs har det, inden man kaster sig ud i at beplante nye områder. Han fortæller videre, at projektet på Djurland blot er et ud af mange landet over.
Når ålegræsset skal plantes ud af blandt andre Sofie og Cecilie en dag i maj måned, bliver det dog med hovedet over vandet. – Vandet kommer til at gå os til navlen, så da kan vi nøjes med at have våddragterne på. Det var også derfor vi var i Kattegatcentret i dag: for at vænne os til våddragterne.