Talentpleje
For dig der har lyst og vilje til at dyrke faglige interesser i endnu højere grad.
Navigare hedder et nyt tiltag på Grenaa Gymnasium, hvor det almindelige skema i tre dage sættes på stand-by og erstattes med dagskurser om emner og færdigheder, som der måske ikke er tid til at fordybe sig i til daglig eller som man måske bare gerne vil øve sig mere i. ”Lyver Zlatan? – at læse og skrive selvbiografier”, ”Kampagner. Få folk til at støtte din sag”, ”Andreas. Den første dansker i rummet” og ”Plastik i naturen. Hvor udbredt er plastikforureningen?” – var nogle af emnerne, som alle 1. og 2. årseleverne på STX og HF før påske havde mulighed for at vælge at arbejde med over de to første dage.
Den tredje dag var fokus på fremtiden. Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker og indehaver af konsulentvirksomheden Futuria, startede dagen med et foredrag om at tænke fremtider og en introduktion til såkaldte megatrends og scenarier. ”Jeg vil gerne have eleverne til at kigge ind i fremtiden og forstille hvordan det kunne komme til at se ud, og efterfølgende også hvordan de selv synes fremtiden skal se ud.”
Oluf Kjær, som også er fremtidsforker og tidligere samfundslærer på Grenaa Gymnasium, uddyber: ”Man kan sige at selve arrangementet i dag er et billede på en fremtid. Der er mange måder at lære på, og tilegne sig viden på. Man behøver ikke sidde bag ved et bord i et klasselokale og kigge op på tavlen.”
Kravet til eleverne var da også at de indenfor et bestemt fremstidsscenarie, uanset om de selv gik ind for det eller ej, skulle udtænke og præsentere et innovativt eksempel på, hvordan noget kunne komme til at se ud i år 2034.
Anne-Marie Dahl fortæller, at det kom der for eksempel en Love Coach App ud af, hvor man både kunne finde både midlertidige partnere (med advarsel om, at det et nu, I skal slå op), et minisamfund uden teknologi med mantraet ”Få det lært uden telefonens skær, en Friender-app beregnet til at finde venner og tryghed i den flydende senmodernitet, og et Build A Baby koncept, hvor man i den højteknologisk verden kan sammensætte sin helt egen baby efter sine individuelle følelser, inspireret af den nu tidligere legetøjsbamse butik ”Build a Bear”.
Pædagogisk leder på Grenaa Gymnasium, Susanne Dybdahl, forklarer: ”Intentionen med Navigare er, at få vores elever ud af deres faste rammer, og få dem til at udfolde deres kreativitet og lære noget, fordi det interesserer dem, og ikke fordi de skal til eksamen i det.”
Andreas, 1.abk, har arbejdet med fremtidsscenariet ”Følelser og fællesskab” og har skrevet en ungdomsoprørs-sang anno 2034. Han er godt tilfreds. ”Jeg kan godt lide at skolen laver flere kreative og sociale ting med gruppearbejde. Hele forløbet har været godt – og et anderledes emne i dag. Vi er ikke vante til at kigge ind i fremtiden.”
Alberte, 1.tu, har arbejdet med samme scenarie som Andreas, og lavet en 2034 facebook-profil for en kvinde, der bor i et kollektiv med fokus på bæredygtighed. ”Selvfølgelig kan vi bruge dette i fremtiden,” mener hun.” Det er en måde at udvide vores horisont på og det er en god idé, at vi får mulighed for at dyrke vores kreativitet og fantasi.”