Talentpleje
For dig der har lyst og vilje til at dyrke faglige interesser i endnu højere grad.
Sidst i november måned deltog fem 1.g-elever og to lærere fra Grenaa Gymnasium i et EU-rollespil på Thomas-Mann-Schule i Lübeck i Tyskland. Eleverne går alle i 1.akm, hvor nogle af eleverne følger en studieretning.
”Vi skulle holde møder og forhandle ligesom de gør i Det Europæiske Råd,” forklarer Laust Olesen fra 1. akm. Det Europæiske Råd består af statsministrene fra EU’s medlemslande og fastlægger EU’s overordnede politiske retning. ”Det ligner MUN (Model United Nations, red.), det her er bare med EU i stedet for FN.”
Model United Nations på Grenaa Gymnasium
Eleverne forklarer, at de skulle forhandle og forsøge at nå til enighed om to meget forskellige emner: om grænsekontrol skulle være tilladt og om der skal indføres et fælles uddannelsessystem i EU. ”Vi havde på forhånd hver fået tildelt et land, hvis synspunkter, vi skulle forsvare,” fortæller Smilla Daugaard.
Hun forklarer videre, at man blev sat sammen med elever fra andre lande, som repræsenterede det samme land som én selv, så man kunne hjælpe hinanden med at finpudse argumenterne. ”Det var udfordrende at skulle argumentere for noget, som man måske ikke selv mener,” siger Smilla. ”Men man lærer at forstå andres synspunkter bedre og at der altid er to sider af en sag.”
Det første der skulle forhandles om var spørgsmålet om en fælles europæisk uddannelsessystem. ”Vi kunne ikke blive enige,” fortæller Laust. ”Det endte med, at vi ikke kunne vedtage noget. Men så gik det bedre med spørgsmålet om grænsekontrol, for nu var alle mere villige til at indgå kompromisser.”
”Lærerne blandede sig overhovedet ikke. De så på,” fortæller Laust videre. ”Vi måtte selv finde ud af det.”
De fem elever er enige om, at det var en rigtig god oplevelse at være afsted. Indkvarteringen var i private hjem, så man fik også et indblik i den lokale kultur. ”Det er spændende at møde unge fra andre lande og få nye venskaber” siger Lise-Marie Pedersen, ”og man får virkelig brugt sit engelsk. Til sidst tænkte vi næsten på engelsk. Vi kan bestemt anbefale det til andre, der får tilbudt at deltage,” siger hun.
Tysklærer på Grenaa Gymnasium Karsten Trolle Viholm var en af de lærere, der overværede de svære forhandlinger. ”Vores elever klarede det fint både under selve rollespillet og i det sociale samvær om aftenen, hvor de bidrog til den fælles underholdning,” siger han.
Han forklarer videre, at EU-rollespillet er et EU-støttet udvekslingsprojekt kaldet Erasmus+, som har til formål at øge kendskabet til og bevidstheden om EU’s værdigrundlag blandt unge. ”Temaet i Lübeck var ”frihed”. Næste runde bliver i Spanien i marts 2020 og her er temaet tolerance. I november 2020 bliver det så Grenaa Gymnasiums tur til at være vært og her er temaet ”lighed”. Sidste runde i rollespillet bliver i Kroatien i foråret 2021 med temaet ”demokratisk deltagelse,” slutter Karsten Trolle Viholm.
Grenaa Gymnasium er kommet med i programmet via en ansøgningsproces, og er altså i en gruppe med skoler fra tre andre EU-lande: Tyskland, Spanien og Kroatien.