Børneforskere på Grenaa Gymnasium

Børneforskere på Grenaa Gymnasium

Videnskabsklubben er kommet til byen

I dette efterår har et nyt fritidstilbud til 4.klasseselever i Norddjurs Kommune set dagens lys. Videnskabsklubben er nemlig kommet til byen, og det er Grenaa Gymnasium der lægger faciliteter til og leverer elever, der har rollen som mentorer. Over syv tirsdag eftermiddage fra oktober til december er 12 primært fjerdeklasses-elever og en lille håndfuld gymnasieelever sammen om at undersøge primaters evolution, dvs. vi menneskers og vores nærmeste slægtninge blandt pattedyrene.

Videnskabsklubben på Grenaa Gymnasium

Studieretningsfag som fundament

Albaraa Ammer Almuhamad, Magnus Grove Potempa og Amalie Balleby Karlsen fortæller om aktviteterne. – Vi har undervist dem ud fra et hæfte med opgaver, som foreningen Videnskabsklubben har lavet. For eksempel lavede vi et brille-eksperiment en af de første gange. Det gik ud på at de skulle opleve, hvordan det er ikke at kunne se dybde – det kan byttedyr som f.eks. duer og kaniner ikke. En anden gang skulle de prøve at skrælle en banan med deres tommelfinger tapet fast, så de ikke kunne bruge den. Det syntes de også var sjovt, fortæller Magnus.

De tre STX-elever er enige om, at det er sjovt at prøve kræfter med at formidle faglig viden. De går alle tre på en naturvidenskabelig studieretning og har blandt andet biologi og kemi på højt niveau i faget bioteknologi.

– Fagligt har det ikke været svært, fortæller Amalie. – Det udfordrende har nok været at holde dem koncentrerede, fortæller hun. Så ind i mellem må der improviseres.

– De er altid interesserede og stiller gode spørgsmål, fortæller Albaraa. – Jeg er imponeret over, hvor meget nogen af dem ved. De er også gode til at svare på de spørgsmål, vi stiller dem. Når de så ikke kan koncentrere sig mere, så laver vi noget helt andet med dem. Spiller fodbold, leger gemme og den slags.

Magnus kan bekræfte, at det er videbegærlige elever, der har valgt at ”gå til videnskab” i fritiden. – Allerede den første gang var der en der spurgte, om de kunne få noget om DNA, og det nåede vi så nået til nu. Så skal de bygge DNA af legoklodser. Det skal nok blive sjovt.

Talentkoordinator på Grenaa Gymnasium, Kasper Severinsen, fortæller, at gymnasieeleverne er blevet klædt særligt på til opgaven på en kursusdag i Aarhus tidligere på skoleåret sammen med elever fra andre gymnasier. Derefter har de selv stået for at gennemføre undervisningen.

Hvad er Videnskabsklubben?

Videnskabsklubben er en ikke-erhvervsdrivende forening stiftet i 2017 og financieret af Novo Nordisk Fonden. Dens formål er at gøre det muligt for børn at gå til naturvidenskab i fritiden, ligesom man kan gå til fodbold, spejder eller musik. Derfor er tilgangen legende og eksperimentel. Videnskabsklubben vil i 2023 være repræsenteret i 41 byer og nå ud til ca. 1500 børn og mentorer.

Hvad leder du efter?