Mini-kemikere på Grenaa Gymnasium

Mini-kemikere på Grenaa Gymnasium

Gymnasieelever deler deres viden og engagement med 5.klasseselever

Det er den sidste tirsdag i oktober sidst på eftermiddagen på Grenaa Gymnasium. Dagens undervisning for gymnasieeleverne er slut, men i et af laboratorierne er der aktivitet og stemningen er god: En flok mini-kemikere, nogle af dem i hel eller delvis halloween-udklædning, er i fuld gang. Der står ord som kemi, tilstandsformer og fast form på tavlen og der ligger molekyle-modeller på katederet.

Omkring et par borde bliver der spillet en slags dominospil baseret på det periodiske system med alle grundstofferne. Og efter pausen med popcorn, bliver der eksperimenteret med vand og olie – mini-kemikerne konstaterer ved selvsyn, at olien lægger sig i et lag oven på vandet, og hvordan kan dét være?

Videnskabsklubben 2023 på Grenaa Gymnasium

Videnskabsklubben for børn og unge frivillige

Hver tirsdag eftermiddag efter skoletid dyrker en flok 5.klasseselever fra forskellige skoler på Djursland deres fascination af naturvidenskab sammen med fire gymnasielever. Det er med andre ord Videnskabsklubbens afdeling i Grenaa som er godt i gang igen.

I år er det fire 2.g’ere som styrer aktiviteterne. Arvin Shikh Othman, Marica Abildskov Lind, Frida Bertelsen, Thallia Dagmar Kristiansen går i klasse sammen på gymnasiets bioteknologi-linje. Det betyder, at de interesserer sig for naturvidenskab og har biologi, kemi og matematik på A-niveau.

Læs om naturvidenskabslinjer på Grenaa Gymnasium

Marica kan godt forstå børn, der synes naturvidenskab er spændende. – Da jeg selv var barn, syntes jeg, at forsøg i laboratorier var sejt, fortæller hun.

Marica er også imponeret af eleverne. – De stiller gode spørgsmål. Ting som man selv må tænke over bagefter. Arvin har samme oplevelse: – De ser ting, som jeg aldrig har tænkt på før. Det er fedt at dele en interesse med børn, siger hun.

Kitler og beskyttelsesbriller

I Videnskabsklubben efterligner man måden rigtige forskere arbejder på. Det vil sige, at de skal opstille hypoteser, udføre eksperimenter, indsamle data og dokumentere det hele i deres laboratoriejournaler.

Rigtige forskere har som bekendt kittel på i laboratoriet, så det har mini-forskere naturligvis også. Og når der skal laves forsøg, så er det på med sikkerhedsbrillerne. – Men vi laver altså kun forsøg med helt ufarlige kemikalier, forsikrer Marica. – Nu i går var det for eksempel vand og madolie, og en af de næste gange skal vi omdanne fyldet i bleer til slim.

Klædt på til at undervise

Frida fortæller, at det var deres biologilærer, der fortalte, at der var mulighed for at komme til at stå for Videnskabsklubben i Grenaa. – Så meldte vi os til, og vi har været på kursus i Odense for at få tips og tricks til hvordan man kan undervise børn. Det var sammen med en hel masse fra andre gymnasier. Det var en god oplevelse.

– Det er hyggeligt, at lave forsøg sammen med børn, og måske få dem til også at vælge naturfag engang, siger Frida. Arvin supplerer: Man kan se, at de synes, det er megafedt. Hun kan godt lide tanken om, at være rollemodel. – Der opstår et bånd imellem os, mellem unge og børn. Og så var det bare ekstra hyggeligt i går, fordi de var klædt ud, og de gav én et kram, da det var slut, fortæller hun.

Hvad er Videnskabsklubben?

Videnskabsklubben er en ikke-erhvervsdrivende forening stiftet i 2017 og financieret af bl.a. Novo Nordisk Fonden. Dens formål er at gøre det muligt for børn at gå til naturvidenskab i fritiden, ligesom man kan gå til fodbold, spejder eller musik. Derfor er tilgangen legende og eksperimentel. Videnskabsklubben var i 2023 repræsenteret i 41 byer. Grenaa Gymnasium har været med siden 2022.

Hvad leder du efter?