Valgdebat på Grenaa Gymnasium
I slutningen af oktober var der traditionen tro var valgdebat på Grenaa Gymnasium for alle HF- og STX-elever.
– Jeg synes, det er fedt med sådan et arrangement med mange forskellige politikere, og at det er nogle andre end ordførerne, som man plejer at se i medierne, siger Kristoffer Alcomendras Eyas Kristensen.
Han går i 3.g på en samfundsfaglig studieretning sammen med blandt andre Emilie Søndergaard, som supplerer: – Ja, det kommer tæt på én, når man selv kan stille spørgsmål til dem. Det har vi jo ikke mulighed for, når vi snakker om partiernes politik i timerne.
Man bliver udfordret på sine holdninger
Både Emilie og Kristoffer var da også blandt de mange, som benyttede sig af muligheden for at stille spørgsmål til politikerne.
– Jeg spurgte kandidaten fra Venstre, om de ville gå med i en bred regering, hvis det bliver den eneste mulighed, og jeg spurgte Enhedslistens kandidat om planerne vedrørende asylcentre i Rwanda, fortæller Emilie.
Kristoffer fortæller, at han spurgte to af kandidaterne om hvordan de ville styrke psykiatrien. – Jeg synes det var tydeligt, at i løbet af debatten fandt de ud af, hvad unge mennesker går op i, og så snakkede de mest om dét. Det passer meget godt med noget af det, vi har lært om politisk adfærd i samfundsfag.
Valgdebatten var organiseret i en slags speed dating-format, hvor de knap 200 elever sad fire forskellige steder på skolen og kandidaterne kom så rundt til dem tre ad gange i forskellige konstellationer. Alle opstillede partier var naturligvis inviteret og alle undtagen Frie Grønne og Kristendemokraterne havde da også taget imod muligheden for at præsentere deres politik for gymnasieeleverne.
Emilie og Kristoffer er enige om, at kandidaterne ikke var så konkrete, og at det kun var yderpartierne der for alvor var uenige. – Men jeg blev udfordret på mine holdninger, siger Emilie. – Der er mange emner at forholde sig til, og man er jo typisk enig med nogle partier om noget og uenig med dem om noget andet. Så man må finde ud af, hvad man lægger mest vægt på, og så stemme efter det, konkluderer hun.
Kristoffer nikker genkendende. – Før debatten var jeg sikker på en kandidat, som jeg ville stemme på. Men nu må jeg lige tænke over det igen.