Tysk på A-niveau på Grenaa Gymnasium
26
mar
2020

Tyskelever på virksomhedsbesøg

Før Grenaa Gymnasium lukkede ned som følge af regeringens corona-tiltag besøgte en flok 2.g-elever EC Power i Hinnerup

Tre elever, Anna Brahe, Julia Dam Olesen og Mie Bech Madsen, fortæller her om besøget hos først EC Power og derefter Aarhus Universitet, hvor de mødte fire tysk-studerende som fortalte dem om studiet og deres fremtidsplaner.

”Turen var en øjenåbner for mig i forhold til hvor meget man kan bruge tysk til,” siger Julia.

Tyskelever fra Grenaa Gymnasium besøger EC Power

God oplevelse at få prøvet sit tysk af

EC Power udvikler og producerer kraftvarmeanlæg og har filialer i en række europæiske lande, herunder Tyskland. De har derfor blandt andet tyske medarbejdere ansat også i Hinnerup.

Forud for besøget havde eleverne forberedt sig meget konkret på besøget. Nogle havde forberedt en jobsamtale og en ansøgning, andre en messeinvitation, og de sidste havde lavet en kommunikationsflyer med gode råd til, hvordan man kommunikerer på arbejdsmarkedet i Tyskland.

”Det var rigtig sjovt” fortæller Mie. ”For det første var det en god måde at træne til en evt. kommende mundtlig eksamen i tysk, og man fik øvet en Tyskelever fra Grenaa Gymnasium besøgte EC Powersspørgsmål-og-svar situation, ligesom hvis man var til en rigtig jobsamtale.”

Hun fortsætter: ”For det andet var det bare i sig selv en ret fed oplevelse at sidde der og få prøvet sit tysk af et andet sted end i klassen. For det tredje opdagede man, at selvom man måske var lidt nervøs inden gik det jo fint og man fik ligesom noget erfaring på den måde.”

Anna forklarer, at besøget var en del af et forløb i tysk om karriere i henholdsvis Tyskland og Danmark, og de forskelle der er.

”Vi fik lejlighed til at spørge de tyske medarbejdere om forskellene og de sagde at deres danske kolleger er lidt mere afslappede. Som tysker lægger man vægt på punktlighed og er opmærksom på ikke at blive usikker. De accepterer også mere hierarkier.”

Tyskelever fra Grenaa Gymnasium på Aarhus Universitet”Så hvis man skal arbejde i Tyskland eller handle med tyskere, så er det vigtigt, at man har kulturforståelse,” supplerer Julia. ”Det er nødvendigt for at få aftaler i hus.”

Eleverne fortæller, at de følte sig meget velkomne hos EC Power. ”Det var tydeligt, at de havde glædet sig til vi kom. Der var fastelavnsboller og frugt og te,” fortæller Julia. ”

Hvordan er det at læse tysk på universitetet?

Elevernes nysgerrighed blev også vakt i mødet med fire tysk-studerende på Aarhus Universitet. ”Det var godt at høre de studerendes personlige erfaringer med at studere tysk og deres fremtidsplaner,” siger Anna. ”De var alle gode til tysk, og det er også nødvendigt. Det er et studie som kræver meget selvdiscilplin, men de syntes alle at det er så fedt.”

”Jeg synes, at tysk på A-niveau her på gymnasiet er spændende. Vi lærer sproget og får viden om kulturen og det kan man bruge i mange sammenhænge,” siger Mie. ”Mange kan ikke tysk, så det er godt at kunne.”