Thomas Kruse Andersen får lærerproffesion.dk's særpris 2019
14
nov
2019

Student fra Grenaa Gymnasium modtager særpris

Thomas Kruse Andersen brænder for de naturvidenskabelige fag. I sommers afsluttede han læreruddannelsen med et flot resultat.

Thomas Kruse Andersen afsluttede i sommers læreruddannelsen med et så flot resultat, at han som den eneste i år har modtaget en særpris for sit afsluttende bachelorprojekt. Det er fagbladet Folkeskolen og landets professionshøjskoler, som står bag prisen. Ud over æren udløser prisen Kr. 10.000,- og en række andre gaver.

Thomas blev student fra Grenaa Gymnasium i 2014.

”Mit bachelorprojekt omhandler modeller og modellering i faget biologi. Jeg undersøgte, hvad modellerings-kompetence er, hvordan brugen af modeller har ændret sig gennem tiden i biologifaget siden 1958, og jeg undersøgte, hvad to folkeskolelærere tænkte om modeller og modellering i deres undervisning,” forklarer Thomas.

Læs mere om Thomas’ bachelorprojekt

Vejen til læreruddannelsen gik via Fjernøsten

Da Thomas i 2014 stod med studentereksamensbeviset i hånden var hans plan at tage en ingeniøruddannelse. I gymnasiet havde han valgt en naturvidenskabelig studieretning med matematik og fysik på A-niveau og kemi på B-niveau. Han var glad for naturvidenskab, så en fremtid som ingeniør lå lige til højrebenet. Men så tog han på Silkeborg Højskole og derefter på en længere rejse i Fjernøsten. Da han kom hjem, ville han ikke længere være ingeniør.

”I foråret 2015 kom jeg frem til, at jeg ikke gad et arbejde, hvor man ofte skulle være i felten alene og derudover lave en del skrivebordsarbejde. Jeg var stadig glad for de naturvidenskabelige fag og så faldt valget på folkeskolelærer. Dér er masser af kontakt til andre mennesker og samtidig beskæftiger jeg mig en masse med naturvidenskab,” forklarer han.

Thomas synes, at læreruddannelsen er en god uddannelse, og at Via University College i Aarhus er et godt studiested med masser af aktiviteter ud over det faglige. Men som på mange videregående uddannelser er der ikke meget undervisning og man må selv være ansvarlig og få læst. ”Jeg oplevede også, at niveauet ikke var ret højt, så jeg skulle holde mig selv fast på at gennemarbejde mine opgaver for at blive god til mit fag og min praksis,” fortæller han.

Student fra Grenaa Gymnasium – og hvad så? 

Med Grenaa Gymnasium i bagagen

Netop evnen til at være vedholdende og arbejde i dybden med et fagligt problem, mener Thomas, at han blandt andet har med sig fra fysik- og matematikundervisningen på Grenaa Gymnasium og fra Studieretningsprojektet i 3.g. ”Nogle gange skal man lige læse formlen igen eller regne efter, eller starte forfra. Der skal lægges energi i ens arbejde for at komme frem til noget godt. Den tilgang brugte jeg også under mit bachelorprojekt, hvor jeg knoklede for at forstå modelleringen til bunds. Jeg tog ikke til takke med en begrænset eller halvfærdig forståelse.”

”Fagligt tager jeg også en masse færdigheder og tilgange fra mine fag med mig fra Grenaa Gymnasium. Tilgange som jeg nu godt kan mærke er en styrke, fordi jeg føler mig sikker i mine fag. Derudover har jeg også været så heldig, at jeg har haft nogle gode undervisere på Grenaa Gymnasium, som gerne ville hjælpe mig, efter at jeg blev student,” fortæller Thomas videre.  Hans tidligere lærere har blandt andet givet ham øvelsesvejledninger til laboratorieforsøg, som han vil bruge i sin egen undervisning.

Ud over det faglige og studiekompetencerne lægger Thomas også vægt på, at han i løbet af sin tid på Grenaa Gymnasium fik en masse oplevelser med sine klassekammerater i og uden for undervisningen. ”Jeg tager også det med mig at prøve nye ting og møde nye mennesker. Jeg tog blandt andet på udveksling til Kenya og var selv vært for kenyanere. Den åbenhed var med til, at jeg igen tog på udveksling på læreruddannelsen, først til Grønland og siden til Norge.”

At være nyuddannet lærer er som at lære at køre bil

Thomas står efter endt uddannelse med begge ben plantet i virkeligheden på Lisbjergskolen nord for Aarhus.”Efter at jeg er startet som lærer, tænker jeg, at der er et godt stykke vej fra teorierne på læreruddannelsen til den virkelighed, jeg nu står i på Lisbergskolen,” fortæller Thomas Kruse Andersen videre og nævner at tidspresset og de meget forskelligartede opgaver er kommet bag på ham.”Det er ligesom, når man tager kørekort: Man lærer først at køre bil efter køreprøven.”