STX-elever i Malaga med Grenaa Gymnasium
04
maj
2022

Tysk, fransk og spansk i den virkelige verden

2.g-sprogholdene har været i henholdsvis Tyskland, Frankrig og Spanien

Kort før påskeferien drog 2.g-elever med enten tysk, fransk eller spansk på skemaet nogle dage til henholdsvis Berlin, Paris og Malaga for at prøve sprogfærdighederne af i praksis og opleve landenes kultur og historie med egne øjne.

Læs om sproglige studieretninger på Grenaa Gymnasium

Victor Lemkow, Ajsha Zubcevic og Iman Almohamad fortæller at der var lagt aktiviteter ind i programmet, hvor de skulle henvende sig til lokale og stille spørgsmål. – Vi besøgte et madmarked i STX-elever i Paris med Grenaa GymnasiumParis, hvor vi skulle spørge om hvad ting kostede og hvad noget var. De kunne godt høre, at vi ikke kan så meget fransk, men de tog godt imod os, fortæller Ajsha. Hun registrede også, at når de i andre situationer henvendte sig til franskmænd på engelsk, så studsede de. – De er åbenbart ikke så vante til engelsk, konkluderer hun, så det er en god idé at kunne bare en lille smule fransk i Frankrig.

Victor fortæller, at de blandt andet besøgte et plejehjem i Berlin, hvor de interviewede nogle af beboerne. – Vi stillede dem spørgsmål om DDR-tiden og om hvordan det er at bo på plejehjemmet. Jeg var med til at interviewe Ingrid og Manfred og det var megahyggeligt. De var sjove og søde. Vi spillede også bingo med dem. Manfreds bror havde boet på DDR-siden af Muren og han fortalte om hvor besværligt det havde været at besøge ham, fortæller Victor. Vi havde også en øvelse, hvor vi skulle spørge folk på gaden, hvad de opfattede som særligt tysk. Det var lidt grænseoverskridende sådan bare at gå hen til folk, men det gik fint.
STX-elever i Berlin med Grenaa Gymnasium

Spansk-eleverne var indkvarteret privat i Malaga og gik til spanskundervisning på en sprogskole hver dag fra 9-13. På sprogskolen var lærerne spanske og der blev kun talt spansk. Iman fortæller, at i hendes værtsfamilie kunne ingen tale engelsk, så der var heller ingen vej udenom. – Den første morgen skulle man selv finde vej til sprogskolen. Det var lidt grænseoverskridende, fortæller Iman.

Sprogholdene i tysk, fransk og spansk består alle af elever fra forskellige stamklasser. Det betyder, at her møder eleverne hinanden på tværs af klasserne og kender ikke hinanden helt så godt. De tre elever er enige om, at sprogturene styrker fællesskabet.

– Jeg fik snakket med nogle, som jeg slet ikke havde regnet med, fortæller Ajsha. Det er en erfaring som Iman deler. – Nu snakker vi også sammen herhjemme på skolen.

Victor fortæller, at i tyskklassen har de hele tiden snakket meget sammen på kryds og tværs. – Det er blevet forstærket nu, så vi fik bekræftet, at vi er en god tyskklasse.

De tre elever er enige om, at sprogrejserne har været en god oplevelse. – Jeg fik set alt det, jeg gerne ville se og som vi har lært om hjemmefra. Det var det fedeste, siger Iman. – Og så at vejret var godt, tilføjer hun. – Jeg var især glad for, at vi fik lov til en masse. Jeg tog for eksempel i Eiffeltårnet med et par andre – vi gik hele vejen op og det svejede, fordi der var blæsevejr. Victor fremhæver besøget i koncentrationslejren Neuengamme på hjemturen. – Det var spændende, især fordi guidens farfar havde selv siddet i lejren.