Pædagogisk udvikling på Grenaa Gymnasium
23
maj
2022

Seriøs leg er det nye sort

Når leg tages alvorligt, kan det bruges som middel til læring

Integration af leg i undervisningen handler ikke om, at der skal være mere tid til rundbold. Tværtimod handler det om at udnytte den motivation for at undersøge verden, øve sig og interagere med andre, som er drivkraften i leg. Men hvordan gør man så dét?

For nylig var Grenaa Gymnasium vært for en konference om hvordan man styrke elevers motivation for at lære ved at integrere leg i Marc Malmdorf Andersen om læring og leg på Grenaa Gymnasiumundervisningen. Cirka 35 undervisere fra gymnasier og folkeskoler på Djursland og omegn deltog.

Arrangementet var afslutningen på et tre år langt udviklingsprojekt, Play – Passion – Purpose, som naturfagslærerne Claus Løvgren Madsen og Kasper Severinsen har stået i spidsen for på Grenaa Gymnasium og som har været finansieret af Novo Nordisk Fonden. Det har konkret resulteret i et mini-eksperimentarium på skolen, som er den fysiske ramme om skolens Science Club.

Læs mere om Play – Passion – Purpose på Grenaa Gymnasium

Teori og praksis

Claus Løvgren og Kasper Severinsen fortalte om det teoretiske grundlag for projektet som optakt til den eksterne oplægsholder, legeforskeren Marc Malmdorf Andersen fra Aarhus Universitet. Han fortalte blandt andet om forskning der viser, at leg trives bedst i zonen mellem for lidt og for meget udfordring, den såkaldte Guldlok-zone med reference til eventyret om Guldlok, der diskvalificerer både den grød, der er for varm, og den der er for kold. Det var en observation som Claus og Kasper straks kunne komme med konkrete eksempler på fra deres egen praksis.

Efter de Shadows på Grenaa Gymnasiumteoretiske oplæg var der praktiske workshops med eksempler på praktisk anvendelse af leg. Biologilærer Anne Brolin Gade fra Egaa Gymnasium demonstrerede sit ”Celle-race”, der kombinerer leg og bevægelse.
Claus Løvgren demonstrerede et andet håndgribeligt resultat af det NovoNordisk-finansierede projekt, nemlig den digitale læringsplatform Study Bubble, hvor eleverne for eksempel i fred og ro og eget tempo, kan øve sig i grundlæggende faglig viden, som skal terpes.
Kasper Severinsen gav deltagerne indblik i læringsspillet Shadows, hvor man skal svare på faglige spørgsmål for at få styrke til at nedkæmpe farlige monstre, der truer verden. Spillet er stadig under udvikling i samarbejde med spiludviklere i Køln og skoler i Kroatien og på Azorerne. Her er det blevet afprøvet til elevernes store begejstring og monstrenes store fortrydelse. Spillet, der skal afprøves mere systematisk til næste forår, er finansieret af EU’s Erasmus-program.

Læring og leg på Grenaa Gymnasium