Fællesfagligt projekt i fysik og samfundsfag
24
feb
2021

Rumpolitik og fossilfri fremtid

1.g-eleverne på Grenaa Gymnasium i rollerne som redaktører og videnskabsjournalister

På Grenaa Gymnasium afsluttede 1.g-klasserne lige før vinterferien et to-dages tværfagligt projekt i fagene fysik og samfundsfag, som resulterede i to magasiner med i alt 14 artikler om henholdsvis rumpolitik og fossilfri fremtid. Artiklerne spændte vidt, hvilket overskrifter som for eksempel Rumforskning eller sultende børn – hvad skal pengene bruges til?, Træn dig til en grønnere fremtid og Påvirker CO2-afgifter en fossilfri fremtid? vidner om.

Læs magasinet Space Xtra
Læs magasinet Fossilfri Fremtid

”Et hovedformål med projektet er, at eleverne skal føle motivation. Lysten skal drive værket,” forklarer fysiklærer Claus Løvgren. ”Derfor bestemte de selv hvilket af de to emner, de ville researche og skrive om, og med to dygtige ansvarshavende redaktionsgrupper lykkedes det at producere et par fine magasiner, fortæller han. ”Fredagen inden ferien kårede en elevafstemning den bedste artikel og journalisterne fik en præmie.”

Tværfaglighed og samarbejde

Maj Krøyer og Jonas Mortensen skrev sammen med Simone Rasmussen og Julie Løfquist den vindende artikel med titlen Månelandingen – fake news? I artiklen tilbageviser på grundlag af fysik- og samfundsfaglig viden konspirationsteoriers argumenter for at månelandingen aldrig fandt sted. ”Inden vi gik i gang havde jeg ikke tænkt på, at man kunne flette fysik og samfundsfag sammen i det emne, ”fortæller Jonas og Maj supplerer: ”Jeg var overrasket over, at månelandingen var så politisk,” siger hun med henvisning til rumkapløbet mellem USA og Sovjetunionen under den kolde krig.

”Vi startede med en fælles brainstorm, hvor folk kom med ideer til artikler,” fortæller Jonas. ”Og så skar redaktionsgruppen igennem og bestemte hvilke artikler, der skulle laves.”
”Det hele foregik jo online,” fortæller Maj. ”Det gik fint. Man lærer at uddelegere opgaverne og man tager en rolle på sig.” ”Ja, så man arbejder selvstændigt, men indenfor gruppen,” siger Jonas.

De to elever er enige om, at det har været en god oplevelse at arbejde på tværs af klasserne. ”Jeg synes også, det var godt at arbejde i dybden med noget og så at se det færdige resultat til sidst,” siger Maj.

Claus Løvgren nikker genkendende til elevernes udsagn: ”Det er lige netop et af de andre hovedformål med projektet: Eleverne får meget mere end ”bare” viden om en række yderst nutids-og fremtidsrelevante emner ud af projektet. De træner også deres kompetencer i samarbejde, i at se sammenhænge på tværs af fag og i at formidle til andre.”