Det var kærlighed ved første blik, da rumænske Patricia første gang besøgte Grenaa Gymnasium. I løbet af sine tre år i Grenaa, har hun også knyttet et særligt bånd i lokalområdet.

Blandt årets 83 internationale IB-studenter fra Grenaa Gymnasium er 19-årige Patricia-Alexandra Potcoava fra Rumænien. Fredag d. 23.maj blev hun og alle de øvrige IB-studenter behørigt fejret i gymnasiets festsal. I weekenden dansede de om Søren Kanne på torvet, som starten på deres studenterkørsel. De har med andre ord taget de danske og lokale studentertraditioner til sig.
Læs om IB Diploma på Grenaa Gymnasium
Læs om legatmodtagere blandt årets IB-studenter
Inviteret til IB-dimissionen var forældre og søskende fra adskillige verdensdele. Således også Patricias forældre fra Rumænien. Patricia havde imidlertid fået lov til også at invitere to lokale Grenaa-borgere, Lone Steffensen og John Ricardy, som hun i løbet af sine tre år på Grenaa Gymnasium har udviklet et nært forhold til. De var også med, da Patricia dansede lanciers til den store gallafest, og da hun var med til at levere en 80’er korkoncert tidligere på året.
– Jeg kalder jer mine danske ”bedsteforældre”, fortæller Patricia og smiler til Lone og John. Hun siger det på dansk, for hele interviewet med Patricia, Lone og John foregår på dansk. – Ja, vi føler også, at du nærmest er blevet en del af familien, siger Lone.
John forklarer, at Patricia i løbet af de seneste to år, har besøgt dem en gang om ugen. Det var Patricias far, som spurgte om de ikke kunne hjælpe Patricia med at lære dansk. Det ville de gerne, for så kunne de jo også forbedre deres engelsk. Og så havde Patricia dansk-lektierne med hver onsdag.
– I starten læste vi de danske tekster sammen, som Patricia havde for, fortæller Lone. – Dansk er ikke et let sprog at lære, tilføjer hun. Det kan Patricia kun bekræfte, og hun fortæller, at hun på et tidspunkt begyndte at blive noget nervøs for en mundtlig eksamen i dansk, som ventede forude. – Så spurgte jeg Lone og John, om ikke vi kunne snakke i stedet, så jeg kunne lære noget mere hverdags-dansk. Sådan blev det så.
– Vi har hørt om Rumænien og Bucharest, om hinandens familier og vist hinanden billeder, og vi har fortalt hinanden om traditioner, for eksempel til jul, fortæller Lone. – Jeg glemmer aldrig, da vi fik den første sms på dansk fra Patricia. ”Nu skriver hun på dansk”, sagde jeg til John.
Fremtidsplanerne peger mod Danmark
Det er ikke for tidsfordrivs skyld, at Patricia har haft dansk som fremmedsprog på IB-uddannelsen og nu kan begå sig på dansk. Hun vil nemlig gerne videreuddanne sig og integrere sig i Danmark. – Jeg har altid vidst, at jeg ville til udlandet. Vi var så på sommerferie i København for nogle år siden, og jeg blev vist lidt forelsket i byen. Og da det gik på for mig, at de fleste uddannelser på bachelorniveau er på dansk, så måtte jeg jo få lært dansk i løbet af gymnasiet. Derfor begyndte vi at undersøge IB-skoler med kostafdelinger.
Patricia fortæller, at hun udover Grenaa Gymnasium besøgte IB-skoler på Fyn og Sjælland. – Men da jeg så besøgte Grenaa … jeg elskede Grenaa Gymnasium med det samme. Min far syntes også, at det var bedst med en skole i en lille by. Og her er så smukt. Stranden, skoven og det hele.
John forklarer, at kontakten mellem dem oprindeligt opstod, fordi Patricias far lejede sig ind i Lone og Johns AirBnB-lejlighed, da han besøgte Grenaa for at finde ud af, om Grenaa Gymnasium kunne været noget for Patricia. Senere har han og Patricias mor så lejet sig ind igen, når de har besøgt Patricia. – Så vi er jo på den måde også kommet til at kende Patricias forældre, fortæller han. – Patricias far har et job hvor han rejser meget, så ham ser vi jævnligt.
Derfor har det nærmest ligget lige for, at Lone og John gerne vil lægge hus til et af stoppene, når Patricia og studenterkammeraterne skal på studenterkørsel. – Den tradition kender de slet ikke i Rumænien, så Patricias far har været noget bekymret over, om det nu også kan gå godt. Men jeg har beroliget ham og forsikret, at det kommer til at gå fint, slutter John.