Udveksling i Tyskland med fagene tysk og samfundsfag
28
apr
2019

På udveksling i Lübeck

Før påske drog 21 1.g- og pre-IB-elever på en tredages udvekslingstur til Lübeck i det nordlige Tyskland, hvor de blev indkvarteret privat hos gymnasieelever på Thomas-Mann-Schule. De rejste sammen med deres lærere i henholdsvis tysk og samfundsfag.

Sarah Fristsche og Regine Oinask, der begge går i Pre-IB og Lærke Boserup, 1.abk fortæller om oplevelsen.

Hvordan klarer man det nu lige, hvis man ikke er flydende på tysk?

”Så supplerer man med engelsk,” siger Sarah. ”Man lærer at være mere åben og bare snakke med dem.” ”Ja, også selvom det ikke er på ens eget sprog,” siger Lærke. Regine er enig i, at det er godt bare at blive kastet ud i det. ”Og så var de familier, vi boede hos, meget engagerede i at lære os tysk.”
”Det var super-hyggeligt. Man følte sig virkelig velkommen,” siger Lærke.

Hvad laver man, når man er med i skole?

”Vi blev blandt andet sammen med vores værtselever sat til at lave nogle præsentationer vedrørende i udvekslingsprogrammer,” forklarer Regine og Lærke uddyber: ”Ideer til hvordan man kan holde kontakten og starte venskaber mellem danskere og tyskere – ja, europæere i det hele taget.”
”Og så var der naturligvis nogle ”lære-hinanden-at-kende”-aktiviteter,” siger Sarah. ”Vi snakkede blandt andet om, hvad der er godt og skidt ved henholdsvis Lübeck og Grenaa. Mange dernede vil gerne flytte væk. De synes, Lübeck er en lille by og vil til Hamborg, som kun er 40 minutter væk.”

Hvad lærer man, når man er på udveksling?

”Man lærer om deres kultur. For eksempel er der strengere regler i skolen. 0 telefoner, man er des med lærerne, og det føles som om, der er mere disciplin. Alle er klar, når læreren taler, og hvis man kommer for sent, går man ikke bare ind.” fortæller Sarah. ”I Danmark er forholdet til lærerne lidt mere personligt og man kan lave sjov med hinanden.”

De tre piger lagde også mærke til, kønsrollemønstret i familierne. ”Det er mere traditionelt,” siger Regine. ”Ja, lidt mere gammeldags,” siger Sarah. ”I min familie gik moren derhjemme. Hun lavede mad, kørte børn i skole, smurte madpakker. Man så ikke meget til faren.” I Lærkes familie var der kun en mor, men der var stadig masser af service på – morgenmad og aftensmad og madpakke til hjemturen.

Er Lübeck overhovedet værd at besøge?

Lærke synes, at Lübeck er en dejlig by. ”Der er rigtig flot. Og rent.” Sarah ville gerne have været på kanalrundfart.
Måske får hun chancen. I hvert fald ser det ud til at gå godt med at holde kontakten. Nogle af eleverne har haft besøg af deres nye tyske venner i påsken og andre er inviteret derned til en festival senere på året.
Og til august kommer 27 elever fra Thomas-Mann-Schule på genbesøg på Grenaa Gymnasium og vi glæder os til at tage imod dem.

Elever fra Grenaa Gymnasium på udvekslingsbesøg i Lübeck