Samfundsfagselever fra Grenaa Gymnasium lavede exit polls ved kommunalvalget 2021
24
nov
2021

Grenaa Gymnasium tæt på valgresultatet

Valgundersøgelse på valgdagen bragte undervisningen ud i virkeligheden

2500 vælgere i Norddjurs Kommune tog sig tid til på valgdagen at bruge et par minutter på at udfylde et spørgeskema i Grenaa Gymnasiums valgundersøgelse. – Data fra 2500 personer gav grundlag for en god prognose, fortæller samfundsfagslærer Rune Lauritzen. – Vi fangede da også fint den overordnede tendens, at Socialdemokratiet og Venstre gik tilbage og Konservative gik frem. Vores prognose viste dog ikke det ene mandat, som gjorde at Jan Petersen ikke kunne fortsætte som borgmester. Men det er også svært at ramme, fordi det afhænger af ganske få stemmer.

Grenaa Gymnasium lavede exit polls ved kommunalvalget 2021Andreas Skov Olander Kristensen går i 2.g og var en af de ca. 90 elever, som blandt andet tog kontakt til vælgere ved Kulturhuset Pavillionen og indsamlede data via spørgeskemaer. – Jeg var ret spændt på det på forhånd, for i min familie er vi ret politisk interesserede og min søster var også med til det, da hun var gymnasieelev. Jeg synes, det var en interessant oplevelse – også selvom det var koldt.
Andreas fortæller videre, at de anonyme spørgeskemaer blandt andet indeholdt spørgsmål om alder og køn, hvem man havde stemt på ved dette valg og ved kommunalvalget i 2017 og hvem man foretrak som borgmester. – Så det, vi blandt andet kunne lave analyser af i løbet af dagen, var tendenserne med hensyn til hvor vælgerne flyttede deres stemmer hen, hvis de ikke stemte som sidst og om der er forskel på hvad mænd og kvinder stemmer. I min klasse skal vi også aflevere rapport i samfundsfag om vælgeradfærd på grundlag af de data, vi har indsamlet.
-Inden jeg var med til det her, havde jeg nok den holdning, at kommunalvalg ikke er særlig vigtigt, fortsætter Andreas. – Men jeg er blevet klar over, at det er meget vigtigt. Det handler jo om det, der sker lige udenfor ens dør.
Andreas fortæller i den forbindelse, at klassen tidligere på året var på en tur til Aarhus, hvor de fik indblik i, hvordan man i Aarhus Kommune fører EU-lovgivning ud i livet. – Så EU er faktisk også rigtig tæt på.

Samfundsfagslærer Rune Lauritzen kan nikke genkendende til, at det betyder noget for eleverne, når undervisningen rykker ud i virkeligheden. Han fortæller, at for 1.g’erne var det især det at komme ud til valgstederne og møde vælgerne og tage kontakt til dem, som var en oplevelse og måske en lidt grænseoverskridende oplevelse for nogle af dem. 2. og 3.g’erne var måske mere optaget af at analysere de indsamlede data og de har også efterfølgende et undervisningsforløb om vælgeradfærd.
-De syntes, at det var spændende at stort set alle spidskandidaterne kom forbi og var meget interesserede i vores prognoser og analyser, og de var også ret begejstrede for samarbejdet med Lokalavisens Simon Carlson, som brugte nogle af vores diagrammer over vælgeradfærden i nyhedsopslag på nettet, for eksempel dem, der viste, at de blå partier får flest stemmer fra mænd og de røde flest fra kvinder eller at ældreplejen har været et vigtigt emne for mange vælgere.

Samfundsfagselever lavede exit polls ved kommunalvalget 2021