Friluftsrådets Grønt Flag på Grenaa Gymnasium
18
sep
2020

Grønt Flag på Grenaa Gymnasium

Norddjurs’ almene gymnasium er blevet Grøn Gymnasieskole

Grenaa Gymnasium er blevet tildelt status af Grøn Gymnasieskole af Friluftsrådet. Det er sket på baggrund af, at gymnasiet har dokumenteret grønne tiltag i forhold til driften og at der i undervisningen arbejdes med klima og bæredygtighed. Dertil kommer at skolen har etableret et miljøråd.

Læs om naturvidenskabelige studieretninger på Grenaa Gymnasium

I den anledning lagde Grenaas borgmester Jan Petersen og Friluftsrådets lokale repræsentant, Kai Hansen, vejen forbi for at overrække symbolet på den nye værdighed, et grønt flag, som naturligvis strøg til tops i skolens højeste flagstang. Efter flaghejsningen var der lokalt produceret frugt indkøbt hos Høbjerg Gartneri til alle.

Forinden havde såvel borgmesteren, som rektor Helene Bendorff Kristensen og to af eleverne i gymnasiets miljøråd holdt taler. Netop skolens miljøråd, som blev etableret i sidste skoleår, er blandt Friluftsrådets begrundelser for at Grenaa Gymnasium nu er Grøn Gymnasieskole. I miljørådet er skolens elever, medarbejdere og ledelse repræsenteret og det arbejder med tiltag der skal gøre driften af Grenaa Gymnasium mere bæredygtig.

Grenaa Gymnasiums miljørådAnker Hauge Nielsen og Catrine de Nijs Johansen, som er to af elevrepræsentanterne i skolens miljøråd, fortæller at klimaet fylder meget i mange unges bevidsthed. Der kommer løbende rapporter om udviklingen, som de hører om gennem sociale medier. ”Derfor er det vigtigt, at det bliver taget op i undervisningen,” mener Anker. ”For det er med til at nuancere den viden, vi får andre steder fra.”

”Jeg kan gøre noget”

”Og så handler det også om, at vi får handlekompetencer,” siger Anker og smiler lidt skævt over det fine ord. Catrine bringer det straks ned på jorden: ”Ja, i miljørådet oplever jeg, at jeg kan gøre noget, der hvor jeg er. Det kan godt være, det er småt, men det er bedre end ingenting.”
”Ja, det er godt at se når de ideer, man har arbejdet med, bliver til noget,” supplerer Anker. Det har konkret handlet om et forsøg med affaldssortering sidste år og i år er der blandet andet fokus på hvad der kan gøres for at minimere madspild på gymnasiets kostskole og i kantinen.
Derudover har gymnasiet gennem flere år nydt godt af 720 m2 solceller på taget, som dækker ca. 1/3 af elforbruget. ”Og der er LED-belysning over hele skolen,” forklarer Anker. ”Undtagen to elpærer, men de bliver skiftet snart.”

Undervisning i et grønt smørhul

En af Friluftsrådets begrundelser for at tildele Grenaa Gymnasium Grønt Flag er udendørsarealerne og naboskabet til Grenaa Plantage og stranden. Det giver oplagte muligheder for at arbejde praktisk med emner som f.eks. biodiversitet og vandmiljø i fag som biologi, bioteknologi, fysik og naturgeografi. Derudover har Friluftsrådet blandt andet lagt vægt på, at Grenaa Gymnasiums deltagelse i den årlige Naturvidenskabsfestival, hvor elever formidlede viden og metoder til folkeskoleelever om tang som en af fremtidens fødevarer.

”Grenaa Gymnasium har jo virkelig fantastiske omgivelser i forhold til at undervise i globale problemstillinger med et lokalt udgangspunkt,” udtaler Helene Bendorff Kristensen, ”og det udnytter vores lærere på fornem vis til gavn for vores elever.”

Hun fortsætter: ”Jeg er meget stolt over, at have fået Friluftsrådets anerkendelse, for vi mener det alvorligt, når vi siger, at vi vil arbejde for øget bæredygtighed og for at kvalificere vore studenters viden og handlekompetencer i forhold til klima-og miljøproblematikker.”

Grønt Flag på Grenaa Gymnasium