IB Diploma core element CAS
03
nov
2021

Gratis hjælp på vej

Tre internationale elever på Grenaa Gymnasium sidder klar ved telefonen

Sofie Søndergaard Christensen, Olivia Ulrich Poulsen og Dumitru Frumosu er internationale elever på Grenaa Gymnasium og bor på Grenaa Gymnasiums kostskole.

De er i gang med den internationale ungdomsuddannelse IB Diploma sammen med cirka 200 andre fra alle dele af verden. Det er forklaringen på, at man i Grenaa kan støde på unge mennesker, der taler sammen på engelsk, og som måske ikke ser lokale ud. Nu er chancen der for at lære nogle af dem at kende.

Frivilligt arbejde på skoleskemaet

For at ende med et eksamensbevis skal de internationale elever naturligvis bestå en række eksamener, men derudover er det et krav, at de kan dokumentere, at de har været aktive i et vist antal timer på andre fronter end det rent boglige.

– Vi har noget på IB, som hedder CAS. Det står for Creativity, Activity, Service [Kreativitet, Aktivitet, Service, red.], forklarer Sofie. – Det kan være for eksempel at organisere en aktivitet for andre eller hjælpe nogen med noget. Der er for eksempel lige nu nogen på kostskolen, som lærer andre at hækle, og en som har startet et løbefællesskab. Andre har en kunstudstilling under opsejling. Det kan også være noget man gør for sig selv – for eksempel løbe en tur eller give sig til at lære et eller andet nyt, uddyber Olivia.

CAS er faktisk alting, siger Dumitru. – Det handler om at bidrage til fællesskabet og at man udvikler sig som person ved at gøre det. Hvis jeg får mulighed for at bidrage ved at hjælpe folk i Grenaa med noget, så lærer jeg jo noget om dansk kultur og om Grenaa. Og måske lærer jeg mere dansk end jeg ellers ville have gjort.

Sofie sidder klar ved telefonen

Og dermed er han fremme ved hans eget CAS-projekt sammen med Sofie og Olivia. – Vi vil gerne lære byen og folk, der bor her, bedre at kende, så vi tilbyder gratis hjælp til praktiske ting for folk, som ikke kan klare det selv. Det kan for eksempel være indkøb, madlavning, hundeluftning eller rengøring, forklarer Sofie.

De tre unge taler tilsammen 10 sprog, men de er bevidste om, at de i de fleste tilfælde vil komme længst med dansk. Sofie og Olivia taler begge dansk, og Dimitru har dansk for begyndere på skoleskemaet. – Så i starten kommer Dimitru bare med en af os, siger Olivia.

Hvis man er interesseret i en hjælpende hånd til praktiske ting i dagligdagen, så er Sofie kontaktpersonen. Man kan skrive til hende på sofie@hyacintvej10.dk eller ringe efter skoletid på 30861977