Globaldag på Grenaa Gymnasium
22
mar
2022

Hvor mange liter vand går der til en T-shirt?

Immigration og tøjproduktion – to globale problemstillinger der er tæt på os alle.

Globaldagen er en årlig begivenhed på Grenaa Gymnasium, hvor alle første- og andetårselever på STX, HF og IB, arbejder sammen på tværs af årgange om et aktuelle, globale problemstillinger.

Amelie Nemcova, Pre-IB fortæller: – Vores emne var immigration. Vi satte os ind i årsager til at mennesker immigrerer og skulle så komme med forslag til, hvordan de årsager kan bekæmpes. I min gruppe havde vi fokus på Ungarn. Her er det lave lønninger til for eksempel lærere, som gør at folk vælger at forlade landet. Vores løsningsforslag gik på, at man skal få folk til at gå sammen og lægge pres på det ungarske parlament.

Per Østergaard Nielsen, der går i 1.g, fortæller at han arbejdede med tøjproduktion. – Det meste, at det tøj vi alle går i er produceret i 3.verdenslande som for eksempel Indien. Vi så en video, der illustrerer problemstillingen. Altså hele forløbet i tøjproduktionen, og de miljøproblemer der er i det, og hvordan arbejdsforholdene er. Per går på en studieretning med musik, så i hans gruppe skrev de skrev en protestsang. Altså endnu et løsningsforslag, der går på at mobilisere folk, så de kan skabe forandring.

– Det er altid sjovt at lave noget anderledes, siger Per, og det her gav i hvert fald stof til eftertanke. For eksempel kræver produktionen af bare én T-shirt 6,67 m2 bomuldsmark og 4000 liter vand!

Amelie er enig. – Jeg kunne godt lide, at man kom til at snakke med andre elever, som man ikke har snakket så meget med før, og at opleve forskellige tilgange til problemerne. Jeg var for eksempel selv mest interesseret i hvorfor mennesker immigrerer, men andre var mere optaget af de politiske problemstillinger.

Grenaa Gymnasium er medlem af netværket Globale Gymnasier
Læs om andre globale aktiviteter på Grenaa Gymnasium