Talentpleje
For dig der har lyst og vilje til at dyrke faglige interesser i endnu højere grad.
Eleverne i 2.u gik på påskeferie som ægte klima-helte efter at de på yderst dramatisk vis havde reddet en vigtig EU-klimakonference fra at blive kørt af sporet af falske oplysninger om klimaforandringernes konsekvenser!
Det var selvfølgelig bare noget de legede, men det var først et stykke inde i samfundsfagstimen, at de pludselig opdagede, at de befandt sig i en anden leg, end den de troede, og de måtte lægge alle deres hoveder i blød for i fællesskab at finde ud af, hvad den egentlig gik ud på.
Eleverne var ellers ikke uforberedte til timen. De vidste, at der var tale om et ESCAPE-room-spil og de havde læst materiale fra organisationen NOAH om konkrete eksempler på sammenhænge mellem global ulighed og konsekvenser af klimaforandringerne, som verden oplever i disse år. Eksemplerne spændte vidt – fra sammenhængen mellem mobiltelefoner og miljøødelæggende til CO2-udledende minedrift i Ghana til genmodificeret bomuld i Indien der ruinerer småbønderne men muliggør billigt tøj i tøjbutikkerne.
Læs om samfundsfaglige studieretninger på Grenaa Gymnasium
”Pludselig fik mødelederen et ”vigtigt opkald” og mødet blev afbrudt,” fortæller Magnus Bech Dale fra 2.u. ”Det var naturligvis fake, men det kom helt bag på os, og vi fik bare en besked med et link. Vi brugte en del tid på at få knækket koden i min gruppe, men derefter gik det som smurt.”
”Problemet” viste sig at være et ”lækket dokument” med falske påstande beregnet på at påvirke EU-lederne til ikke at gøre noget ved klimaforandringerne. Eleverne skulle få fat i dokumentet og afsløre de falske påstande.
Ida Bøhl fra 2.u fortæller: ”Jeg kunne helt vildt godt lide det. Det var sjovt, og jeg følte at jeg lærte noget. Jeg har ikke før tænkt på hvilke konsekvenser klimaforandringer konkret har på lokalt plan ude i verden – altså for eksempel at soya indgår i svineproduktion i Danmark, og at det er med til at føre til afbrænding af regnskov i Brazilien, hvilket jo ikke er bæredygtigt på sigt.”
2.u har samfundsfag på A-niveau og deres samfundsfagslærer Allan Gjersbøl Jørgensen fortæller, at han straks meldte klassen til, da tilbuddet dumpede ind i mailboksen. ”Oplægget fra NOAH lagde op til en anderledes og virkelig elev-engagerende måde at lære om global ulighed på, og det viste sig også at holde stik. Eleverne gik virkelig til den, og alle grupperne kom igennem,” fortæller han.
Miljøorganisationen NOAH har lavet spillet og stod for afviklingen det. De oplyser i en erklæring, som eleverne havde sat sig ind i på forhånd, at det er inspireret af et virkeligt dokument, som blev lækket og spredt i medierne i forbindelse med COP15-mødet i København i 2009, og som havde til formål at forhindre vidtgående klimaaftaler mellem landene.