Elever på IB Grenaa Gymnasium vinder Lundbecks Drughunter 2019
12
maj
2019

Vindere af Drughunters 2019

To elever fra Grenaa Gymnasiums internationale studentereksamen, IB, vandt biologi-delen i årets Drughunters, der er medicinalfirmaet Lundbecks årlige naturfagskonkurrence for gymnasieelever.

Jogaile Kripaite fra Litauen og Valerija Barkanova er netop gået i gang med den allersidste fase af deres IB Diploma-uddannelse, nemlig eksamenslæsning og eksamener, inden de bliver internationale studenter fra Grenaa Gymnasium.

På deres allersidste skoledag var de imidlertid slet ikke i skole – de var i Valby for at deltage i finalen i Drughunters 2019, der er medicinalfirmaet Lundbecks naturfagskonkurrence for gymnasieelever. I dagene op til havde de arbejdet på højtryk for at blive klar til deres præsentation af, hvordan man måske i fremtiden kan behandle sygdommen skizofreni.

”Vi havde selv valgt hvilken psykiatrisk eller neurologisk sygdom, vi ville arbejde med,” fortæller Jogaile. ”Og vi fik ideen til at arbejde med skizofreni, fordi vi har set filmen What a beautiful mind.”
Valerija fortsætter: ”Opgaven var så, at vi skulle undersøge en mulig årsag til sygdommen, en såkaldt biomarkør, det vil sige noget man kan måle på i kroppen, for at undersøge om en person har sygdommen, og en biomarkør for at måle om en behandling virker. Og det skulle vi så lave en planche over, som vi sendte ind.”

Et frisk pust fra forskningens verden

Planchen om skizofreni blev de to IB-elevers adgang til finalen, hvor de vandt biologi-konkurrencen efter at have præsenteret deres undersøgelse og svaret på uddybende spørgsmål, der testede deres faglige viden og evne til at tænke videnskabeligt.
”Det har været som at få et frisk pust,” siger Jogaile. ”Her fik vi mulighed for selv at vælge vores emne. Det har været sjovt og jeg er blevet mindet om, hvorfor forskning er spændende.”

Der var også konkurrencer i fagene bioteknologi og kemi, og i alt ca. 200 elever deltog i finalen ud af samlet ca. 1500 deltagende elever.

Nu kunne man måske tro, at Jogaile og Valerija, ligesom alle de øvrige deltagere, har brugt en del af deres undervisningstid på projektet, men nej – det er lavet i fritiden. De bor begge på Grenaa Gymnasiums kostskole og biologilærer Jess Boye, som også er kostlærer på kostskolen, var deres vejleder i processen.
”Jeg er stolt af Jogailes og Valerijas præstation,” siger Jess Boye. ”De er begge meget dygtige og dedikerede. De gør ikke noget halvt.” Han fortæller videre, at det er første gang IB-elever har deltaget i Drughunters.

Flotte præmier og diplom

Der var naturligvis også præmier til vinderne: Et sæt højtalere, et gavekort på Kr 1000,- og sidst men ikke mindst en middag hvor de må invitere deres klassekammerater på en restaurant i Aarhus. Derudover fik vinderne et diplom, som kan være med til at åbne døre, når de skal søge ind på videregående uddannelser herhjemme eller i udlandet.