Connie Pedersen om fransk præsidentvalg på Grenaa Gymnasium
06
mar
2022

Præsidentvalg i Frankrig

En Grenaa-student årgang 1969 gav fransk-elever et indblik i aktuel fransk politik

I Frankrig er der præsidentvalg d. 10. april, og i den anledning havde STX-franskeleverne i sidste uge besøg af tidligere udenrigsjournalist for DR, Connie Pedersen, der følger fransk politik tæt og bor i Frankrig en del af året.

Læs om sproglige studieretninger på Grenaa Gymnasium

Hanna Vadsholm Aoude, 3.akm og Elise Kjærgaard Crouzet, 2.ws fortæller her om fællestimen:

Connie Pedersen om fransk præsidentvalg på Grenaa Gymnasium– Foredraget handlede om præsidentvalget i Frankrig. Vi hørte om de forskellige partier og kandidater, samt hvilke krav man skal kunne opfylde for at blive præsident i Frankrig. Vi fik derudover indblik i den franske valgsystem og et overblik over meningsmålingerne til det kommende præsidentvalg i Frankrig, fortæller Hanna.

– Ja, vi hørte om hvordan det er at stemme i Frankrig, hvem der har stemmeret, hvilke kandidater der ligger i spidsen, og hvad det kræver at kunne stille op med et parti. Desuden fortalte hun om, hvad de forskellige partier går ind for, supplerer Elise. – Det var alt sammen noget, som jeg ikke vidste før.

Hanna uddyber: – Hun kom også ind på, at krigen i Ukraine har en indflydelse på præsidentvalget, da meningsmålingerne viser, at Frankrigs nuværende Connie Pedersen om fransk præsidentvalg på Grenaa Gymnasiumpræsident Macron har fået flere stemmer efter hans forsøg på at have en dialog med Putin, med det formål at få Putin til at stoppe invasionen af Ukraine. Man kan på den måde sige, at krigen har været til Macrons fordel, da det har forbedret hans position, som i forvejen er langt bedre end de andre kandidaters.

– Hun formåede at formidle sit foredrag om fransk politik, på et passende niveau for os elever og fik samtidig emnet til at fremstå spændende og relevant, forsætter Hanna. Det var også spændende at høre om Connies eget liv, da hun blandt andet er tidligere elev på Grenaa Gymnasium, og om hendes personlige forhold til Frankrig og landets politik.

Elise er enig: – Hun gjorde det rigtigt godt. Hun var meget vidende indenfor området, og var god til at bringe sin viden videre, så man fik et godt og klart indblik på præsidentvalget i Frankrig. Noget af det jeg lagde mest mærke til var, at mange i Frankrig stemmer ret højreorienteret.

– Ja, og det var også ret interessant at høre, at mange mennesker i Frankrig er ekstremt utilfredse med alle kandidaterne og derfor enten stemmer blank eller udebliver på afstemningsdagen, siger Hanna.

Connie Pedersen har udover sin mangeårige erfaring som journalist, universitetsgrader i samfundsfag, fransk og spansk. Hun laver undervisningsmateriale om franske samfundsforhold og en blog om fransk politik. Hun blev student fra Grenaa Gymnasium i 1969.