Students explain about life at Grenaa Gymnasium's Boarding School
31
jan
2020

Frihed til at være sig selv

To internationale elever på Grenaa Gymnasiums kostskole fortæller om at vælge at komme til Grenaa og om at falde til.

”Det her sted er som i himlen: man bliver mødt med respekt og man har frihed og plads til at være sig selv. Ansvarlighed og tillid er det bærende her.” Sådan karakteriserer Jagna Zajac dagligdagen på Grenaa Gymnasiums kostskole.

Sammen med blandt andre Andrea Calline har hun siden august været international elev på Grenaa Gymnasium, hvor de begge er i gang med at tage internationale eksamen, IB Diploma. Andrea kommer fra Italien og Jagna fra Polen, så der er lang vej hjem og derfor bor de på Grenaa Gymnasiums kostskole.
Se en video om Grenaa Gymnasiums kostskole

Hvorfor vælge Grenaa?

Men hvordan finder man overhovet på at tage sin ungdomsuddannelse i Grenaa af alle steder, når man kommer fra Italien eller Polen?

Andrea forklarer, at i Italien er der mange, som vælger at tage et år af deres ungdomsuddannelse i udlandet, når de er fyldt 18 år. ”En forælder til en af mine venner anbefalede mig at søge ind på en IB-skole i Danmark. Via IB-organisationens hjemmeside fandt jeg frem til IB-skolerne i Danmark og søgte om optagelse på flere af dem. Det endte med at jeg blev optaget på Grenaa Gymnasium, og i dag er jeg glad for at det blev Grenaa.”

Læs hvad Jagna og Andrea siger om IB på Grenaa Gymnasium

Jagna har været et år på en kostskole i Palæstina, inden hun kom til Grenaa. ”Jeg ville gerne et sted hen som var fuldstændig anderledes, og jeg syntes godt om det, jeg læste om kostskolen på Grenaa Gymnasium,” fortæller hun. Hun er ikke blevet skuffet. ”Alt her er velorganiseret og man behøver ikke bekymre sig om sikkerhed. Hverdagen her er rolig og ustresset. Man har mulighed for selv at planlægge sin tid og at være alene, når man ønsker dét,” fortæller Jagna.

Andrea fremhæver også den frihed man har, når man bor på kostskolen. ”Jeg ville ikke bryde mig om at bo på en skole, hvor man hele tiden bliver kontrolleret og du ikke får frihed til at være dig selv. Så jeg vidste at Grenaa Gymnasiums kostskole ville være noget for mig, da jeg læste, at så længe man overholder reglerne og ellers trives, er der ingen der blander sig i hvad man laver uden for skoletiden,” siger Andrea. ”Heldigvis afskrækkede det ikke mine forældre,” tilføjer han med et grin.
Læs om frihed og sikkerhed på Grenaa Gymnasiums kostskole.

Hvordan falder man godt til på Grenaa Gymnasiums kostskole?

Jagna og Andrea har boet på kostskolen knapt et halvt år nu og er faldt godt til. De fortæller, at I starten var der mange fælles aktiviteter, som gjorde det lettere at lære de andre elever at kende og få venner. ”Alle lærerne, tutorerne og de øvrige elever, som kendte stedet allerede, var hjælpsomme og tilgængelige hele tiden. Man blev vist rundt, fik alting forklaret og altid blev det gentaget: hvis der er noget, du bliver i tvivl om, så spørg,” fortæller Andrea.
”Især i starten er det vigtigt, at man viser andre, at man gerne vil have venner og er nærværende, for eksempel under måltiderne,” siger Jagna.
Læs om mad og måltider på Grenaa Gymnasiums kostskole

”Man er naturligvis nødt til at blive mere moden og ansvarlig end man måske har været vant til,” fortæller Jagna. ”For eksempel skal man selv ordne sit vasketøj. Og ind i mellem kan det være svært at være sammen med så mange mennesker,” forklarer hun. ”Men så må man huske sig selv på, hvorfor det er man har valgt at komme her, og så finde de steder i huset, hvor man føler sig godt tilpas.” For Jagnas vedkommende er det blandt andet studierummene, hvor eleverne samarbejder og hjælper hinanden med lektierne.

Andrea fortæller, at han ind i mellem savner det at mødes med vennerne på en café. Det gør man hver dag i Italien. ”Men så bruger jeg meget hygge-hjørnet derovre,” fortæller han og peger. ”Der er altid nogen at være sammen med og lave lektier sammen med. Det er rigtig fedt.”